Nachtgedachten

Nachtgedachten

Een oranje mens

'Waarom deel je ze niet, die gedachten van jou? Waarom begin je geen blog?' Dat vroeg een andere levenstrapeziste me. Want in dit drukke tijdperk zien we elkaar te weinig en hebben we te weinig uren, minuten, seconden om van gedachten te wisselen. 'Als je een blog had, kon ik je lezen,' zei ze nog. Die gedachte stond me wel aan. Ik heb altijd al gewild dat mensen me konden lezen. Maar u weze gewaarschuwd. Mijn gedachten zijn soms zwarter dan de nacht. Al kan ik ook een erg oranje mens zijn.

Respect

GedachtenPosted by Beatrijs 2011-12-07 21:59:44
Natuurlijk heb ik ook al gegrapt met het strikje. Met het euh minder goede Nederlands. Maar geef toe: als u daar stond met al die flitsende camera's op u gericht, met de blik van de koning in uw nek, met de achterdochtige adem van het land op uw strikje ... Hoe brengt u het er dan vanaf?
Mijn Frans ... ach, je me débrouille. Met priemende wijsvingers en aasgieren omringd zou dat beetje Molière in mij al snel verstikken. En dan heb ik het alleen maar over de taal.
Je moet het maar durven, dacht ik al die jaren geleden, om je te outen als je in de politiek zit en net een pedoschandaal achter de rug hebt. Ik was nog jong toen, te jong om in te schatten hoe groot die stap werkelijk was. Ik moest nog ontdekken hoe hard de wereld kan zijn.
Vandaag las ik in de krant de resultaten van het Zzzip2-onderzoek, een studie naar de levenskwaliteit van de Vlaamse holebi's. Positief nieuws: holebi's zijn vaker dan gemiddeld terug te vinden in leidinggevende functies. Een glazen plafond voor homo's of lesbiennes lijkt dus niet te bestaan.
Andere resultaten van de studie stemden me een beetje droef. Hetero's kijken nog steeds relatief negatief tegen holebi's aan. Twaalf procent vindt dat er te veel aandacht aan holebi's wordt besteed. Zestien procent vindt dat holebi's 'abnormaal' zijn. Twintig procent (dus één op vijf) vindt dat holebi's 'niet zoveel drukte moeten maken' nu ze toch gelijke rechten hebben. De helft vindt niet dat kinderen op school moeten leren dat homoseksualiteit normaal is.
Op facebook circuleert de tekst van een bekend Sinterklaasliedje, omgezet in een spottende tekst over onze premier. Ik bespaar u een volledige weergave, maar het zal u niet verbazen dat woorden als 'gedekt', 'kontje' en 'naaien' erin voorkomen.
Ontzet zag ik de tekst ook verschijnen op het profiel van 'vrienden'.
Diezelfde vrienden die oproepen tegen pesten op school en acties houden voor Music for Life.
Moet dat me ook droevig stemmen? Of veeg ik het maar weer weg van de harde schijf in mijn hoofd? Wordt de waarde van een premier gemeten aan zijn seksualiteit of aan zijn taal? Zou het niet beter zijn te kijken naar wat hij verwezenlijkt?
Laat ik het bij deze gedachte houden: respect dus, dat is wat ik heb voor onze nieuwe premier. Niet om zijn politieke ideeën, niet omdat ik opeens een socialistische of vaderlandslievende drang voel opkomen en ook niet omdat hij homo is (als dat al respect zou verdienen).
Maar omdat ieder mens die het lef heeft iets te bewegen op deze wereld respect verdient.

  • Comments(2)//nachtgedachten.beatrijspeeters.be/#post5